Printerul Solar 3D

Printer Solar 3D creaza obiecte din nisip

Markus Kayser testeaza printerul in desertul Egiptean

Nu este nimic nou sa auzim in ziua de azi despre printere 3D care imprimeaza forme, in loc de imagini, deci cu ce este printerul a lui Markus Kayser mai special? Markus Kayser, un student la Royal College of Art in London, a reusit sa creeze obiecte din nisip, folosind soarele. Cum functioneaza? Kayser foloseste o lupa, 2 paneluri solare, si un laptop. Panelurile solare incarca bateriile pentru laptop si motoarele ce controleaza lupa, laptop-ul directioneaza lupa in diferite directii si forme, iar lupa focalizeaza caldura soarelui in anumite puncte cheie si topeste nisipul pana incepe transformarea in sticla. Tot sistemul se leaga in straturi de sticla. Se topeste primul strat, apoi platforma coboara cativamilimetri pentru ca lupa sa topeasca urmatorul strat de nisip.

Multe printere 3D traditionale folosesc laserul pentru topirea materialului si resin sau praf de plastic pentru a “lipi” particolele impreuna si a da o forma 3D obiectului dorit. Kayser a descoperit ca folosind soarele pentru a ajunge la punctul de topire, nu mai este necesar “lipiciul” artificial, ci forma lichida a nisipului este suficienta. Odata ce nisipul lichid se raceste, devine sticla; Fapt care permite formarea diferitelor obiecte cum ar fi cel de mai jos:

Viziunea lui Kayser este ca tehnologia lui sa devina o noua generatie de unelte solare ale viitorului. Aceasta unelta are un potential imens, si posibilitati de folosinta nelimitate. Cei care locuiesc in desert nu ar mai depinde de importul materialelor caznice. Ar putea sa-si “imprime” singuri farfurii, vaze, obiecte de arta pe care le-au putea vinde, iar daca ne gandim la o unelta putin mai mare, ar putea chiar construii cladiri. Multe triburi din Africa de exemplu ar putea beneficia de cladiri “imprimate” chiar din nisip-ul zonei lor. Nu ar mai necesita materiale de constructii scumpe pentru constructii ca sa ii fereasca de caldura soarelui.

Kayser a publicat un mic video in care demonstreaza unelta lui minune. Acest video il puteti gasi mai jos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s